Salut Empordà Cooperació participa en un projecte de salut al Senegal
- Durant 15 dies una llevadora i una infermera han ofert formació al personal del consultori de Thillé-Boubacar i també se’ls ha fet donació d’equipament
- Creada el 2009, aquesta ONG està vinculada a la Fundació Salut Empordà i desenvolupa actuacions de caràcter local i internacional
Figueres, dimecres 13 de març de 2019.- Salut Empordà Cooperació (SEC), l’ONG vinculada a la Fundació Salut Empordà (FSE), ha participat durant quinze dies en un projecte de salut comunitària a la localitat de Thillé-Boubacar, al nord del Senegal. La iniciativa va sorgir arran d’una demanda de l’Associació pel Desenvolupament del Riu Senegal de Figueres, formada per senegalesos establerts a l’Alt Empordà.
D’acord amb la petició d’aquesta entitat, el SEC va fer les gestions per a facilitar-los l’equipament hospitalari que necessitaven, a més de fer-se càrrec de les despeses de transport naval fins al Senegal. Es tracta de material obsolet de la FSE però que es trobava en bones condicions. Concretament, al mes de maig passat es van enviar cap al continent africà 6 llits, 3 escriptoris, 15 cadires, 1 nevera, 15 pals de suero, 2 carros de cures, 1 llitera examinadora, 3 taules i 1 armari metàl·lic.
Coincidint amb l’arribada del material, al mes d’agost una delegació de dos professionals del SEC, Xavier Punset i Júlia Figueres, juntament amb representants de l’associació figuerenca, van traslladar-se fins a Thillé-Boubacar per a fer una avaluació de la situació. I és que a més de l’equipament, s’havia demanat formació específica per al personal del consultori local, integrat per un infermer, una llevadora, dues auxiliars d’infermeria, tres auxiliars de llevadora i una netejadora. Aquest dispensari ofereix atenció a la salut d’adults i dones en edat reproductiva i campanyes de vacunació en una àrea de 7.723 habitants.
Tres línies d’actuació
El SEC ha treballat en tres línies d’actuació: la implantació de mesures higièniques en la població i els professionals sanitaris, la creació de protocols per a la gestió responsable dels residus i l’enviament d’una Autoclau (màquina per esterilitzar amb vapor d’aigua finançada per l’Ajuntament de Figueres) i d’una segelladora per a garantir l’esterilització del material quirúrgic.
Les encarregades de desenvolupar aquest projecte han estat la llevadora de la FSE, Vittoria Casullo, i la infermera de l’Equip d’Atenció Primària de Figueres, de l’Institut Català de la Salut, la cooperadora externa Pilar Grau. Durant dues setmanes, les dues professionals han ofert formació al personal del consultori, en qüestions com reanimació neonatal, funcionament de l’Autoclau, rentat de mans o circuits de pacients.
Ara, acabada l’estada a Thillé-Boubacar, s’obrirà un període de deu mesos en què el SEC i l’Associació pel Desenvolupament del Riu Senegal de Figueres faran controls periòdics per assegurar-se que el personal del consultori segueix els protocols que se’ls ha ensenyat. En el cas que sigui afirmatiu, el SEC estudiarà l’opció de fer un viatge d’avaluació final en què també els facilitarà un ecògraf.
Salut Empordà Cooperació
Aquesta ONG es va crear l’any 2009. Neix de la inquietud i sensibilitat en l’àmbit de la cooperació d’un grup de treballadors i treballadores de la FSE, amb l’objectiu de promoure accions i projectes de solidaritat i cooperació pel desenvolupament en l’àmbit de la salut perquè és un dret fonamental de l’ésser humà i una condició clau per a la vida digna. És una organització sense ànim de lucre i sense afiliació política ni religiosa.
L’any 2014 va posar en marxa tres projectes de caràcter local que encara tenen recorregut: la cessió de material ortopèdic, l’ajut en la medicació i la formació, juntament amb Càritas, per a cuidadors no professionals.
Als anys 2017, 2018 i 2019 el SEC ha fet quatre viatges de cooperació en dos països en vies de desenvolupament, al Sudan del Sud i ara al Senegal.